Въпроси и Отговори

В трудните моменти, когато близък човек си отиде от този свят, формалностите са последното нещо, за което мислим. Но съществуващите законови наредби трябва да се изпълняват. Със сигурност никой от нас не е готов за такъв момент. Ето защо, ние от траурна агенция Харон ви предоставяме подробна информация, за това какво трябва да се направи в случай на смърт на роднина или близък човек.

В случай, че смъртта на покойника е настъпила в дома, трябва да се свържете с личния лекар на починалия. Често личния лекар може да Ви препоръча погребални услуги – Но знайте , че в този случай към цената за погребалната услуга се добавя комисионна за видно помагащия лекар. Издава се „съобщение за смърт”, което ви служи в по нататъшните етапи от процеса. Ако желаете да кремирате покойника, предупредете личния лекар, за да може да се издаде „разрешително за кремация”. Има не малко случай, в които не може да се осъществи връзка с личния лекар. Тогава може да се обърнете към траурна агенция за съдействие.


Ако ваш роднина или близък почине в болница, документите се издават от лекуващия лекар. Имайте в предвид ,че може също да Ви препоръча погребални услуги – Но знайте , че и в този случай  към цената за погребалната услуга се добавя комисионна за видно помагащия лекар.


При превоз на починал е необходимо:

  • Смъртен Акт в оригинал.
  • Ако е от чужбина и личен документ.
  • Разрешително за превоз на починал с точен маршрут.

При смъртен случай без значение дали е родител, роднина или приятел е необходимо да звъннете на Погребална Агенция по възможност легитимна с физически офис за да сте сигурни, че няма да бъдете измамени и винаги можете да си потърсите правата. Най важното е да се намери личната карта на починалия и да бъде предоставена с протокол на Погребалната Агенция. При смърт в дома е редно тялото да бъде съхранено в специално за целта хладилно помещение за което трябва да сте сигурни, че Агенцията притежава такова.


За погребение в ново гробно място са необходими:

  • Лична карта на починалия. (ако е по-възрастен зелен паспорт)
  • Съобщение за смърт, издадено от оторизиран лекар

За да се ползва наследствено гробно място е необходимо:
1. Да са изминали повече от 8г. от смъртта на последно положения;
2. Да има извадено удостоверение за наследници на името на собственика на гробното място и починалия да бъде вписан като първи наследник;

Обикновено всеки Гробищен парк има ясно обяснени правила и ред за ползване и отдаване на гробни места. Най-лесния начин да разберете е като се свържете с Погребална Агенция и от там да получите желаната от вас информация.

Имаме създаден специално за подобни въпроси Денонощен Чатбот, чрез който свободно да комуникирате и да получите отговор на всички ваши въпроси.


Принципно Ви трябват две основни неща:
1. Съобщение за смърт което се издава от личния лекар или чрез Погребална Агенция.
2. Доверена или лоялна Погребална Агенция на която да се доверите. Те ще Ви помогнат на всяка стъпка от процеса

Необходимо е да се знае, че чрез личния лекар на починалото лице може да спестите средства, ако той издаде съобщението за смърт срещу потребителска такса, без да се налага да плащате на други медицински центрове или лекари които, освен че ще Ви таксуват прескъпо с тяхното уж благородно посещение, но и ще се опитат да ви препоръчат погребална агенция на техен близък или познат, подразбира се, че тази препоръка ще ви струва комисионна от минимум 200-300лв.

Имаме създаден специално за подобни въпроси Денонощен Чатбот, чрез който свободно да комуникирате и да получите отговор на всички ваши въпроси.


Такова гробно място се закупува от съответната община, Гробищен парк или кметство на също така определена от тях стойност за запазване на паметта на починалото лице, за което е закупен този гроб. Такова гробно място се закупува само и единствено при смъртен случай. Приживе е незаконосъобразно и не морално.

Обикновено се счита един гроб закупен на името на първо положения в съответния гроб за собственост на семейството и всички наследници на този починал за неопределен срок докато членовете на това семейство го поддържат.

Имаме специално създаден за подобни въпроси Денонощен Чатбот, чрез който свободно да комуникирате и да получите отговор на всички ваши въпроси.


Цените на погребалните услуги в цял свят са обвързани със минималните заплати на съответния район във всяка една държава. Обикновено това са две минимални заплати. С подобен разход е нормално да можете да изпратите ваш близък и любим човек по един нормален и добре организиран ритуал.

Имаме създаден специално за подобни въпроси Денонощен Чатбот, чрез който свободно да комуникирате и да получите отговор на всички ваши въпроси.


При Църковния ритуал се предполага, че покойника е с религията спрямо, църквата в която трябва да бъде изпълнен ритуала или опелото.

При гражданския ритуал се четат ритуални четива от самите граждани, с които се изказва, както съболезнования, така и добрите дела приживе, но разбира се има и безброй много други начини на провеждане на един т.нар. граждански ритуал. Хубаво е винаги да се посъветвате с погребалната агенция какъвто и ритуал да изберете – тяхна работа е да ви съдействат.


При Погребение в района на Столична Община всички граждани на гр. София имат право на ново гробно място напълно безплатно, като нови гробни места към днешна дата 30.09.2022 са в Централни Софийски Гробища. Единственото условие за получаването на ново безплатно гробно място, е покойника да е с адресна регистрация в гр. София и гробът да бъде облагороден в рамките на 8 години като, бъде поставен надгробен знак (паметник). Също така в тези 8г. имате право безлихвено да закупите гробното място за паметта на починалия и неговите наследници като към 30.11.2022г. цената е 570лв. с ДДС.

Имаме създаден специално за подобни въпроси Денонощен Чатбот, чрез който свободно да комуникирате и да получите отговор на всички ваши въпроси.


Определено НЕ.
Поради липса на договорени отношения не е разумно да се заплаща авансово нещо, за което вие все още нямате представа колко ще Ви излезе като крайно салдо.

Препоръчваме горещо да не се доверявате на Погребални Агенции които нямат ясно обозначени офиси, както и такива които желаят пари на места за които изрично не сте се договорили без създадени съвместно с вас договор или заявка.

В Интернет вече има достатъчно начини да подберете правилната агенция със достатъчно положителни или отрицателни мнения.


НЕ. За съжаление не само в София, но и в Цялата страна само няколко агенции разполагаме собствени хладилни камери за починали. Повечето агенции ползват подобни съоръжения, като заплащат на посредник за тази услуга или ползват болничните заведения. Поради лошите условия в повечето заведения, където имат такива съоръжения се налага по сериозните фирми да си създадем такива помещения за да можем да гарантираме определени услуги на нашите клиенти.


Ангажирането на Погребална Агенция е с договорени отношения както с всеки друг доставчик на услуги. Винаги трябва да има заявка от страна на клиента и съответно при договаряне на вече точни условия се съставя договор, по който е редно договорените между страните услуги да бъдат изпълнени. Реално точно това разграничава агенции представлявани и обслужвани от 1 човек и тези при които са съставени правила и персонала просто ги следва. Обикновено по-големите Агенции с повече офиси и персонал нямат интерес да подвеждат своите клиенти.


Общо прието е от всички нас да даряваме и помагаме на Църквата при всички не задължителни Църковни съдействия, каквито приживе всеки вярващ Мирянин ползва. Но при почти тълкувателно задължителни Църковни Ритуали всяка Църква залага такси за обслужване от свещеник. Да има такси, но какви са само Църквата ги знае.


Реално при Кремацията таксите са малко по-високи от тези при Погребение, но те се компенсират в последствие поради липсата на поддръжка на гробно място. Разходите при кремация стават все по високи с повишаването на цената на природния газ, но и самите съоръжения изискват много разходи, както за поддръжка, така и по време на самото кремиране на всеки един починал.


Важно е да се знае, че никой не е длъжен за абсолютно нищо, но самите некролози са със цел да се оповести публично вашата загуба и хората за които не може да се сетите, а повярвайте ни такива винаги има – да могат да изкажат своите съболезнования и да се простят с вашите близки и любими хора.

Обикновено Некролозите се отпечатват за оповестяване на самото погребение, на панихидата на 40дни и на всеки 3 месеца до навършване на една година от смъртта. След това се отпечатват на кръгла година.


Обикновено при християните ритуалът е един – Църковен. Но също има и Мюсюлмански според реда на съответната Джамия, Еврейски и всички световни религии, които трябва да бъдат изпълнени спрямо желанията и изискванията на вярата, но други широко разпространи у нас са Граждански ритуал както и доста все по често без ритуал, директно на гроб при погребение или т.нар. Директна Кремация. Обикновено тези неща се дискутират в семейството, но може и да се ползва съвет от Погребална Агенция. Тези съвети обикновено са напълно безплатни или поне при нас и целят точно това да Ви подготви за последния момент на вашият близък и скъп човек. Поради невъзможността от повторение няма място за грешки. Обмислете го внимателно с детайли тъй като, ритуалът след Погребението или Кремацията няма как да бъде повторен.


Позвънете сега!