Трябва ли децата да присъстват на погребение?

Трябва ли децата да присъстват на погребение?

Това е въпрос, който рядко се обсъжда, но който винаги застига възрастните. Ние знаем това и бихме искали максимално да ви помогнем с неговия отговор. В труден за вас момент, при избирането на траурна агенция и при решаването на редица въпроси по организирането на погребение, децата остават настрана.

Всъщност – не бива да ги забравяте! В тези моменти в тяхната психика се изграждат различни неща и е важно ние да изберем какво искаме те да разбират за смъртта на близък човек, за организацията на погребението му и за всички траурни ритуали.

Дали ще присъстват или не, на погребението е решение, което се взема съобразно психиката на детето и конкретната ситуация. По-важният въпрос е каква информация трябва да се дава на детето за самата смърт, причината за смъртта, какво означава да бъде транспортиран починалият /репатрирането му/, траурните ритуали и всичката съпътстваща информация по организация на погребението. Не е честно децата в семейството да стоят в неведение и само да чуват неща, които не разбират, но които предизвикват сълзи у семейството. Не позволявайте това!

Представяте ли си колко е стресиращо за децата да виждат всички в семейството си облечени в черно, ридаещи и безкрайно тъжни? Без да знаят всъщност какво се случва, а единственото обяснение, което им се дава да бъде – „някой отиде на небето“.

При избор на траурни услуги, в тъгата си скърбящите не обръщат внимание на това какво точно ще им предложи екипът на траурната агенция, освен стандартните услуги:

Важно е да имате предвид, че не става дума само до организирането на погребението, а до справянето със смъртта. Цялото семейство на „Харон“ не предлага просто стандартни услуги, а съпричастност, психологическа помощ и емоционално израстване.

Знаем, че в труден момент каквото и да ви кажем ние, от траурната агенция няма да е лесно за асимилиране. Абстрахирайте се от това и бъдете мъдри. Децата ви имат нужда от вас!

Травмиращо ли е за детето да присъства на погребение?

Не бива да криете от децата около вас какво всъщност ще се случва при организирането на погребение и самото погребение. По този начин ще смекчите и неговата травмираност.

Как ще го приеме детето зависи от това как му е представена информацията и каква точно информация му е поднесена.

Позволете на детето да изгради собствена представа и да се раздели, също с близкия за него, по добър начин, а не да стои в неведение. Не забравяйте за крепкостта на детската психика и възможните рискове при не добра информираност в една подобна траурна ситуация. В случай че нямате време и сили да обяснявате на детето си случващото се, то ние от траурна агенция ще се погрижим. Екипът, който ще ви посрещне зад погребалното бюро, знае правилните насоки, за да успеете да се справите с всичко по възможно най-лекият за всички начин.

Ако все пак решите сами да се справите с представянето на информацията, по смъртта на ваш близък, на децата си, както и за предстоящите траурни ритуали, е важно да познавате същността на детската психика. Този казус е по-скоро философски, но смъртта не е за пренебрегване.

Препоръчваме ви:

да следвате изброените по-долу съвети по представяне на информация на детето за смъртта на близък и за организацията на погребение:

  • Бъдете откровени;
  • Споделяйте им вашите чувства;
  • Говорете за сълзите и мъката си;
  • Приемайте децата като възрастни;
  • Споделяйте ми колкото можете повече за самия процес;
  • Важно е да бъдат съпричастни, а не изолирани.

Всъщност погребението в българския фолклор е свят ритуал, който е съпътстван с празнични обреди. Според българите, в основата на погребението стои празника. Изпращането на душата на починалия е празник за самия него, а близките му не бива да бъдат егоисти и да скърбят толкова, колкото всъщност скърбят.

Преминаването на духа от един живот в друг е знак за зрялост на душата, която се достига след години на животи и достигане до това висше ниво. В българските традиции погребението е извисен обичай, който само силно емоционалните хора могат да приемат по такъв начин, без да поддават на наложената от обществото драма.

Уповавайки се на българския фолклор, може да се достигне до всяко дете и да му бъде разказано всичко, което предстои по най-безполезния и лек начин.

Най-трудно в случая е точно тази извисеност на скърбящите. Те освен да разкажат това на детето, детето трябва и да го види у близките си. Най-трудното е да бъдат траурните ритуали представени като извисени традиционни за българите обреди.

Опитът ни показва, че колкото и откровени да бъдат скърбящите към своите деца, някои траурни ритуали е трудно да бъдат обяснени. Поради голямата мъка, поради неудобството, поради другите ангажименти, поради липсата на желание някои траурни ритуали остават не дообяснени на децата и така те започват да фантазират и да си изграждат сами грешна представа за погребението.

Как траурна агенция „Харон“ се грижи вас и вашите деца?

Първото и най-важно нещо е да ви помогне да осъзнаете в трудния момент при смърт на близък, че децата около вас са не по-малко важни от вашето лично състояние и предстоящото погребение. Хората зад погребалното бюро носят сърца и са готови да помогнат, за да не пропуснете нещо важно по организирането на погребението на вашия близък.

Ние знаем това и поемаме ангажимента да разискваме с вас това и да ви помогнем в справянето с този казус, част от всички останали въпроси, чиито решение трябва да намерите в тежък за вас период.

Вече не е необходимо да търсите и поставяте въпроси в онлайн блоговете „за или против присъствието на децата на погребение“, „правилно ли е да вземате детето си с вас на погребение“, „да заведа детето си на погребение“ и т.н. Всичко се крие във вашите сърца и само с малко помощ от траурна агенция „Харон“, която сте избрали може да сте спокойни, че няма да направите някоя грешка.

Траурна агенция „Харон“ не е просто агенция и зад погребалното бюро не стоят просто служители. Ние сме приятели на всеки, който ни избере и не просто помагаме за организацията на погребението, а за справянето с емоционалното предизвикателство на всички засегнати.

Ние сме насреща и ще ви помогнем с това да представите на децата в семейството смъртта, погребението и ритуалите по най-правилния и безболезнен начин.Позвънете сега!