Починал у дома – какво да правя при смърт на близък?

Починал у дома – какво да правя при смърт на близък?

Смъртта на близък у дома е истински шок за околните! Стресът, мъката, тревогата са завладяващи и често пъти настъпва истински хаос. В тези моменти мислите са свързани единствено с настъпилата загуба, но не и със стъпките, които трябва да предприемете по следващите наложителни задачи.

Преди да звъните на когото и да било, побързайте да се обърнете към специалисти, които да отразят настъпилата смърт. Следващата задача е да информирате траурната агенция, която сте си избрали, за да може да се задейства организацията на погребението и всичко необходимо.

Какво да правите ако настъпи смърт през нощта?

От изключителна важност е да разполагате с контакт на денонощна траурна агенция, за да има на кого да разчитате в този момент. Не забравяйте, че да звъните и да будите близки и роднини с подобна новина е едно от най-лошите неща, които може да направите.

След установена смърт, веднага трябва да бъдат предприети мерки от специалисти относно обработката на покойника, както и относно организацията на погребението.

Кои са стъпките при починал у дома?

За да сте максимално подготвени, ние от денонощна траурна агенция „Харон“ сме подготвили селектиран набор от стъпки, които да следвате при настъпване на смърт на ваш близък вкъщи.

  1. Свържете се с личния лекар.

В случаите, в които смъртта е настъпила в дома, първото и най-важно нещо, което трябва да направите е да се свържете с личния лекар на починалия, който има необходимите правомощия да потвърди смъртта. Той от своя страна е необходимо да пристигне при вас и да издаде т.нар. „съобщение за смърт“. Ако сте решили да бъде извършвана кремация, то е важно да предупредите личния лекар, за да издаде и нужният документ за кремация „разрешително за кремация“. В случай че не можете да се свържете с личния лекар, то не се колебайте да потърсите екипът ни от денонощна траурна агенция „Харон“, който ще се погрижи за необходимата документация.

Нещо важно, което бихме искали да ви посъветваме, в случаите, в които смъртта настъпва в болница и комплектът от документи се издава от лекуващия лекар. В повечето лечебни заведения задължително се извършва аутопсия. Ако не желаете да бъде извършвана, то трябва да попълните молба за освобождаване от аутопсия.

Много често, когато смъртта е настъпила в хоспис или старчески дом от там ви информират за кончината на вашия близък едва след като са повикали погребална агенция с която работят /срещу висок хонорар/. В такъв случай, когато вие отидете там се оказва, че не може да видите вашия близък за последен път, тъй като той вече е извозен в хладилна камера и ви информират, че „тяхната“ погребална агенция ще свърши всичко, като по този начин ви отнемат правото на избор на погребална агенция. Преди да предприемете каквото и да било се информирайте за точната цена в съответната погребална агенция, защото хонорарът който получава хосписа го плащате вие. Бъдете осъзнати, че имате всички права да смените траурната агенция и да изберете своя, въпреки приложения натиск.

  1. Свържете се с траурна агенция.

При настъпване на смърт в дома ви, то не пропускайте непосредствено след обаждане до личния лекар, да се свържете и с денонощна погребална агенция. Ние сме на разположение денонощно, за да смекчим обстоятелствата и да ви съдействаме възможно най-бързо.

  1. Не изпадайте в шок.

Моментът е сериозно изпитание за емоционалното и психическото състояние на околните скърбящи. Съберете се и се свържете с денонощна траурна агенция, а след това се отдайте на емоцията.

Съвет при починал у дома.

Каквито и съвети да дадем, няма да бъдат достатъчни, защото цялото семейство на „Харон“ осъзнава трудностите в момент на смърт у дома и преживяването на подобен шок. Все пак, ако се случи, живите трябва да се погрижат покойникът  “да извърви” най-бързо и леко за себе си и най-безопасно за близките си този път.

Защото това е дълъг и голям преход – своеобразна промяна на статуса, която не може да стане без близките на починалия. Те трябва да направят така, че от жив човек със свое място сред земните хора починалият да се пресели и намери място в йерархията на предците, да не се лута по пътя, да не се спира в своето движение. За да стане това, от живите се изискват определени задължителни действия, налагат се най-строги забрани. Защото още в началото на прехода действа опасността на междинното пространство, в което са бродещите души, неуспели да напуснат земята съвсем, макар че и на нея не са съвсем, и неуспели да се наредят в обществото на “чистите” души, да получат своя статус там.

Да останеш по средата, означава да останеш в хаоса, в неорганизирания свят, тъмнината, да нямаш своята точна граница, ограничение, определение, да проникваш съответно в чужда, забранена територия и да бъдеш опасен за хората, които се намират там. Това е демоничен свят, паралелен на реалния, в който починалият не бива да попада не само заради себе си, но и заради спокойствието и безопасността на близките си. И понеже това все пак може да се случи, още от първия момент на смъртта се появява раздвоението, двойното отношение към починалия.

Той е близкият човек, за когото се скърби, но също така и потенциално опасната на границата на световете душа. Прекрачила в хаоса и тъмнината, тя е в състояние все още да бъде медиатор, приносител на опасността, дебнеща оттам. Мъртвият се доближава по статус до некръстеното дете, само че пътят му е навън, отвъд през вратата. За там той вече няма нужда от своята земна индивидуалност. Сякаш трябва да се слее с природата, с първичното нейно плодородие, преди от него да излезе с ново лице, да прекрачи в друг свят, в друг ред. Но преди това е все още опасен за земните си познати. Ще престане да бъде заплаха едва когато изброди отвъд хаоса, в организирания небесен свят на предците, закрилящи и помагащи на живите потомци. За това са необходими не три, девет или 40 дни, а цяла година. И строго спазване на всички изисквания и забрани.

Всички обредни действия в деня на смъртта, погребението и помените след това до една година целят именно да създадат условията за този нелек преход от земен към небесен ред и да предотвратят попадането в опасното пространство на бродещите души.

Целта и смисълът на всеки обреден ритуал в крайна сметка са подреждане, организиране на обществото и хората в него, осигуряване на хармония и баланс между тях. И ако за ритуалите тук на земята резултатът е виден, то за ритуалите при смъртта той е твърде хипотетичен, условен и неясен. Може би заради това и изискванията, и забраните са били за старите българи още по-необходими и задължителни.

Всеки сам изгражда разбиранията си за смъртта, прехода и траурните ритуали. Ние сме на разположение денонощно, за да ви дадем мироглед и съвети как да се справите с починал у дома.Позвънете сега!