Какво да изберем – кремация или погребение?

Какво да изберем – кремация или погребение?

Още с настъпването на смъртта в умовете на скърбящите започват да се разхождат какви ли не мисли, тревоги и задачи. Хаосът е причинен от липса на фокус и емоционално влияние. Семейството на „Харон“, което предлага траурни услуги знае точно това и предлага тези траурни услуги, за да направи лутането ви по-малко.

Разнообразието от траурни услуги е голямо и успява да покрие всякакъв тип нужди, за да е максимално лесно организирането на изпращането на покойника от този свят.

Приемаме възможността, че е възможно до настъпване на смърт в обкръжението ви, да не сте се сблъсквали с нищо, пряко обвързано с траурни услуги. Именно поради тази причина е важно първо да разясним какво точно означава кремация, каква е разликата между кремация и погребение и след това да изясним кога, какво е нужно да изберете – кремация или погребение.

Погребение

Както вече и сами знаете, погребението е онзи процес, при който тленните останките на покойника се полагат под земята. Това е най-широко разпространеният начин за сбогуване съобразно Православната Християнска религия. Най-често погребението се извършва в гроб, представляващ дупка в земята с размери 2 м на 1 м и дълбочина 1.5 м. Покойникът се полага в ковчег, с който бива спуснат в гроба и след това се заравя с пръст. След като измине година, традицията повелява да се постави надгробен паметник, върху който се изписват имената на покойника и често се поставя негова снимка. Широко разпространено е да бъдат засадени любими цветя и други растения непосредствено върху гроба.

Няма как да не отчетем факта, че при избор на погребение, скърбящите си оставят една възможност да посещават гробовете и един вид да са по-близо до обичаните си близки. Тези посещения напомнят на живите за краткотрайността и несигурността на техния собствен живот и нашата неизбежна посока за напускане на този свят. Проучванията показват, че близките на починалите, които са кремирани изразяват по-малко скръб и плач по време на погребението, рядко посещават мястото, където се съхраняват техните роднини и близки, особено тези, чиято пепел е разпръсната.

Най-важното при едно погребение е то да стане с почит. За целта може да се извърши шествие и носене на ковчега, което засвидетелства обичта и уважението ви към любимия човек. Не на последно място поставяме и по-малките детайли като закупуване на кръст, венци, цветя и други подобни. Повече информация за нужните неща ще намерите в траурната агенция.

Кремация

Всеки знае какво представлява погребението, както и основните стъпки по неговото организиране. Кога, обаче, се налага кремация и какво всъщност е кремацията предстои да разберете.

Кремацията е съвсем различен начин за опрощаване с покойника. В България, кремирането е все още непопулярна практика. Процесът по кремация представлява изгаряне на тленните останки на покойния до превръщането им в пепел. Процедурата се извършва в крематориум, като за целта тялото се полага в специализирана камера. След кремирането от покойника остава средно около 5 кг. прах, който се побира в урна. Съгласно правилата, урната се поставя в урнова ниша или се полага в гроб, но по света има и доста други обичаи, от които спокойно можем да заимстваме – прахът се разпръсква върху определена територия или се прибира в жилищен дом.

Πopaди нaличиeтo caмo нa eдин eдинcтвeн ĸpeмaтopиyм в Бългapия, paзпoлoжeн в Coфия, ocвeн в cтoлицaтa, ĸpeмaциятa e изĸлючитeлнo нeпoпyляpнa в дpyгитe paйoни нa Бългapия. Haпocлeдъĸ ce нaблюдaвa пpaĸтиĸa, пoĸoйниĸ oт дpyгo нaceлeнo мяcтo дa ce ĸpeмиpa, ĸaтo пъpвo ce извъpшвa цъpĸoвeн или гpaждaнcĸи pитyaл тaм, cлeд ĸoeтo пoгpeбaлнa aгeнция тpaнcпopтиpa тpyпa дo ĸpeмaтopиyмa в Coфия и cлeд ĸaтo бъдe ĸpeмиpaн, ypнaтa c пpaxa нa пoĸoйниĸa ce пpeдaвa нa близĸитe.

Стъпките, които предприемаме по организирането на кремация са изцяло съобразени с правилата за извършването на тази дейност, а именно:

  • Извозване на покойника от местоположението на неговата смърт до хладилната ни камера;
  • Извозване на покойника от хладилната камера до гробищен парк;
  • Съхранение в хладилна камера – 24 часа.
  • Организиране на необходимата документация, свързана с кремацията;
  • Снабдяване с всичко необходимо: ковчег/урна, покров, надгробен знак;
  • Транспортиране до крематориума /един единствен в България/;
  • Снабдяване с некролози, траурни ленти;
  • Доставка на всичко необходимо до конкретното място /гробищен парк или др./
  • Допълнителна консултация.

Организацията по изпращане на покойника в други светове е емоционален процес, наситен с редица задачи. Ние ще се погрижим за всичко, което е свързано с кремацията.

Всяка религия тълкува по различен начин кремацията и има различни възгледи за нея. Ако все още се колебаете какво е по-правилно да бъде извършено с трупа на покойника, то може да потърсите отговори и в съответните храмове. В България, кремацията съвсем не е предпочитана, именно поради религиозни съображения.

Кремация или погребение

Чecтo xopaтa нe пpaвят paзлиĸa мeждy пoгpeбeниe и ĸpeмaция. И ĸoгaтo нacтъпи тeжĸият мoмeнт дa ce cбoгyвaт c близъĸ чoвeĸ, нe винaги имa ĸoй дa пoмoгнe. След като вече познавате спецификите на всяка от двете траурни услуги, то може да прецените по кой от двата начина желаете да изпратите близкия си човек. Каквото и да изберете е важно да имате предвид че ние ще се съобразим с вашето решение и максимално поемаме ангажимент по неговото реализиране.

Мнозина са тези, които предпочитат именно кремация пред погребение и ние близките им хора сме длъжни да задоволим това тяхно желание. Всяка траурна агенция практикува кремирането, тъй че няма да имате проблем с неговата реализация.

Вие сте тези, които решавате дали кремацията ще бъде придружена от ритуал или не. Ако държите на церемонията, то услугата ще излезе по-скъпо, но пък за сметка на това ще вземете правилното решение. Желателно е да се простите с покойника, така както подобава и за пореден път да покажете вашата привързаност към него.

Колко струва кремацията и каква е ценовата разлика спрямо организирането на погребение може да разберете тук.Позвънете сега!