Как да се справим със стреса след погребение?

Как да се справим със стреса след погребение?

Стресът, който е факт още при наличие на смърт не изчезва дори след погребението. Дори напротив, увеличава се и започва бавно и мъчително да пресира скърбящите. Ние знаем това и правим всичко по силите си да допускаме правилно разбиране относно същността на смъртта, погребението и траурните ритуали. Защо? Защото това е нормално нещо, а българите си имаме свой фолклор и свои обичаи, които могат да бъдат в помощ за справянето в такива трудни ситуации.

Справянето със стреса се крие именно в правилното разбиране на целия траурен процес. Наричаме го траурен, защото така е приет, но всъщност е нещо повече, това е извисяване, което има силата да пречупи мисленето на скърбящите в правилна посока.

Как да приемаме смъртта?

Да, тъжно е. Да, трагично е. Да, ще има липса. Да, има незаменими хора. Всичко това е вярно, но трябва да си изберем в какво да вярвате.

Всеки има право на позиция, но ние поддържаме българското и помагаме в това. Смъртта е извисяване. Смъртта е висшето нещо, което се случва с душата, която се е развивала години наред. Прехвърлянето от един живот в друг и опознаването на един паралелен свят, от който смъртта е само част.

За починал близък няма място за егоизъм, а удовлетвореност, че душата се е извисила. В българските обичаи смъртта е велик момент и не се оплаква починалия, а се организира почерпка в негова чест. Преди време всеки българин е имал своето вярване затова и го е следвал. Точно поради тази причина погребенията не са били траурното нещо, което са сега.

Зад погребално бюро ХАРОН стои семейство, което е в състояние да помогне на всеки от вас, който предстои да изживее и надживее това личностно изпитание.

Всъщност, тъгата по всичко съпътстващо стандартното погребение е неизбежна.

 • Стрес от начина, по който е починал ближния;
 • Организиране на погребение;
 • Прощаване с починалия;
 • Репатрация ако се налага;
 • Спазване на всички траурни ритуали;

Всичко това е трудно за изживяване. В тези моменти мислете за душата на починалия. За извисяването, а не за егоизма ви че този човек вече няма да е част от живота ви тук. Начините за преборването на стреса се крие във вътрешното ви убеждение, че има нещо, което не знаем и нещо, което ще разберем когато дойде и нашия час.

Драматизирането, отделяне на повече внимание на детайлите, изживяване на целия път по организиране на погребението оставете на траурната агенция и на хората, които ще ви посрещнат зад погребалното бюро. Ние знаем какво се случва във вашият ум и ще ви помогнем.

Все пак, ако вече имате свое собствено разбиране за смъртта и не сте в състояние да приемате нова гледна точка, то ние имаме няколко съвета за справяне със стреса от смъртта и предстоящото погребение:

 • Доверете се на траурната агенция, която сте избрали;
 • Фокусирайте се върху задачите, които ви очакват;
 • Работете върху психиката си и психиката на околните;
 • Не позволявайте на депресията да ви споходи;
 • Извисете се;
 • Следвайте свой собствен начин за погребване на близкия ви човек.

Само спазвайки всичко това, ще успеете да излезете по-малко стресирани от случващото се около смъртта на близък човек.

Знаем, че можете да бъдете сили и да се фокусирате върху настоящите задачи по погребение и по справяне с мисълта от споходилата ви тъга. Много често, силните хора изпитват стреса непосредствено след като всичко приключи и останат вкъщи самички след загубата. Какво следва тогава?

Семейството на траурна агенция „Харон“ ви разбира напълно и поради тази причина представя съвети за справяне след приключване на траурните ритуали и публична скръб.

5 съвета за справяне със стреса след погребение

Знаем, че траурните ритуали, погребението, починалият, спомените и какво ли още не ще ви преследва не малко време. Но всичко е във ваши ръце. Погребалните агенции имат политика единствено да ви помогнат с организирането на погребението, но не и с емоционалното и психическото ви състояние след него. Ние не сме такава погребална агенция. Ние имаме политика да бъдем приятели на всеки, който ни потърси. Нашата работа не се отнася само до това да погребем вашият близък и да ни платите. Грижа ни е за всичко, което следва и това как ще се справите след това.

Ето и нашите препоръки:

 1. Не си припомняйте детайлите по репатрацията, погребението или траурните ритуали.
 2. Не се самообвинявайте за грешки, които сте допуснали спрямо човека, който е починал.
 3. Не се затваряйте в себе си, споделяйте.
 4. Не бъдете егоисти и си припомняйте, че няма връщане назад – живота продължава.
 5. Правете добро и фокусирайте енергия в каузи.

Не се колебайте да ни потърсите и след като ритуалите по погребението са приключили, ако имате нужда. Семейството на „Харон“, което стои зад погребалното бюро и от другата страна на телефона за връзка с нас е съпричастно и знае как да помогне в конкретната ситуация.

Не забравяйте, че криете могъща сила в себе си и за да загубите някого от живота си, то със сигурност ще или сте получили нещо друго. В живота има баланс, бъдете осъзнати за силата, която притежавате. Траурната агенция не може да ви научи на това, но може да насочи мисълта ви в тази посока.

Ние ще помогнем с каквото можем и може да разчитате на целия ни екип по всеки един въпрос както организационен, така и емоционален. Организирането на погребение и преживяването на иначе така трагичната смърт е предизвикателство за всеки. Въпрос на избор е справянето с това.

Извисеност, сила и осъзнатост, а може би и вярва в българските обичаи е ключ към ограничаване на стреса от смъртта, погребението и след погребението.Позвънете сега!